Kruiden voor paarden; duizendblad

Duizendblad voor paarden

Wij wonen aan de rand van een bosrijk gebied en het is het kruidje duizendblad dat de bosrand opvrolijkt met zijn mooie witte bloemen. Duizendblad is een kruid dat je vaak tegenkomt in de weelderige velden en langs de randen van het bos. Hoewel dit kruid vooral opvalt door mooie witte bloemen, heeft het een schat aan voordelen voor de gezondheid van onze paarden. Dit kruid heeft een lange geschiedenis van gebruik in zowel de traditionele westerse als Chinese geneeskunde vanwege zijn diverse geneeskrachtige eigenschappen.

Als je zelf duizendblad wil plukken, pluk dan de planten wat verder van het pad weg, zo voorkom je dat er bijvoorbeeld een hond tegenaan geplast heeft. Je kunt de gehele plant aan je paard geven.

Duizendblad voor paardenDuizendblad staat bekend om zijn samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het kalmeren van de maag en darmen van paarden. Door de aanwezigheid van bitterstoffen wordt duizendblad ook wel ingezet bij gebrek aan eetlust. Het kan ondersteunend worden gebruikt bij spijsverteringsproblemen zoals diarree, koliek en gasophoping.

Vanwege zijn natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen kan duizendblad helpen bij het verminderen van ontstekingen bij paarden met aandoeningen zoals artritis, hoefbevangenheid en spierpijn. Het kan ook worden gebruikt als een extern kompres voor ontstoken huid of wonden.

Duizendblad heeft samentrekkende eigenschappen die kunnen helpen bij het stoppen van bloedingen, zowel intern als extern. Het kan worden gebruikt bij kleine snijwonden, schaafwonden of bloedend tandvlees bij paarden.

De kalmerende eigenschappen van duizendblad kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. Duizendblad zie je dan ook regelmatig terug op de ingrediƫntenlijst van kalmerende kruidensupplementen.

Duizendblad is een waardevol kruid met diverse geneeskrachtige eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid en het welzijn van paarden. Of het nu gaat om spijsverteringsondersteuning, ontstekingsremmende effecten, bloedstelping of stressvermindering, dit veelzijdige kruid kan een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van je paard.

Liever niet aan drachtige merries geven.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.